aug 29 2010

Biztonságosabbak-e a városi terepjárók az egyszerű kocsiknál?

NEM. A SUV-ok kormányzása pontatlan, és nehezebb kikerülni velük egy hirtelen felbukkanó akadályt. Boruláskor fokozott veszélynek vannak kitéve az utasok, mivel a tető nem bírja el a jármű súlyát. Az sem igaz, hogy a 4x4-es hajtáslánc révén nagyobb biztonságot nyújt a SUV. Épp ellenkezőleg: a csúszós utakon még veszélyesebbek. Mégpedig azért, mert a vakmerő sofőrök akár kétszer olyan gyorsan is hajthatnak, mint a többi autós, ám mivel az álterepjáró kétszer nehezebb egy hagyományos kocsinál, hirtelen fékezésnél hamar elveszthetik az irányítást a jármű fölött. Ehhez jön még az a vezetéspszichológiai közhely, miszerint a SUV-ok sofőrjei könnyen vállalnak kockázatot. Forrás.

9 komment   |   hiszedmi |   Címkék: közlekedés autó baleset felejtős


A bejegyzés trackback címe:

https://hiszedmi.blog.hu/api/trackback/id/tr352249221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZePY 2010.08.29. 21:09:41

Általánosító és túlzó... pontatlan... Azaz teljesen értéktelen és ezért értelmetlen is. Mi értelme ennek a pár szavas szemezgetésnek? Félretájékoztatjátok az embereket ezzel!!!

Missing Link 2010.08.29. 21:27:46

legfontosabb érveid az emberi tényezőről szólnak, nem a kocsiról... vakmerő sofőrök, vezetéspszichológiai kockázat... gondolom a piros suv szőke parókával a legveszélyesebb.

schnee 2010.08.29. 21:34:43

Saját tapaszgtalatomat megerősíti. Még az ismeretségi körömben is van ilyen: mazsola volt, vett egy suvot és azóta azt hiszi mindent túlél....

hiszedmi 2010.08.29. 22:14:47

MissingLink!

Én úgy látom, hogy az idézett cikk három kocsijellemzőt ír (kormány, tető, 4×4), és csak egy emberi tényezőt (túlzott magabiztosság).

ZePY,

az ezen az oldalon idézett cikkek mind megbízható forrásból származnak, azok párszavas, megbízható összefoglalása. Leginkább azoknak szól, akik a gyors és légnyegretörő válaszokat szeretik. Ha te az elemzések híve vagy, azt nem itt fogod megtalálni.

hapsi 2010.12.09. 12:57:41

Biztonságosabbak-e a városi terepjárók az egyszerű kocsiknál?
IGEN. És kész. A mai járműpark jelentős része kis fogyasztású, virsligumis autókból áll. Egy frontális ütközésnél te melyikben szeretnél ülni a családoddal?
Én teljesen biztos forrásból tudom, hogy én egy akármilyen SUV-ban...

okostojgli (törölt) 2010.12.09. 12:59:16

A gondolatmenet alapján az ABS, a kipörgés- és kitörésgátlók, a légzsák, sőt mi több a biztonsági öv sem a biztonságot hanem csak a sofőr biztonságérzetét növeli, tehát le velük!

Az F1-es autók is milyen veszélyesek, mert minden versenyhétvégén összetöri magát két-három pilóta. Sőt, repülőgéppel se utazzunk, mert ha lezuhan, tuti nem éljük túl.

Komolyra fordítva, két dolgot ketté kell választani a "melyik autó a biztonságosabb" kérdésben. Egyik, hogy azonos körülmények között hpogyan teljesít az autó, pl. törésteszt, illetve a másik, hogy mi a valósznűsége annak, hogy a konkrét autóval balesetet szenvedünk. A hivatkozott cikkek feltehetőleg ez utóbbiból, tehát a baleset bekövetkeztének valószínűségéből vonnak le következtetéseket, például a 4x4-gyel balesetet szenvedni olyan helyeken is lehet ahova közönséges utcai autóval eljutni sincs esélyünk mert már az első pocsolyában elakadunk.

Sőt, bizonyos mértékű biztonságérzet direkt jót is tesz az egészséges önbizalomnak és kellően határozottá teszi a gépjárművezetőt. És itt nem az autó által keltett érzetre gondolok, hanem olyanokra, hogy például nem hallatszik be a az utóba a külvilág zaja mert jó a szigetelés, vagy nem furakodik az ember seggébe a mögötte haladó, vagy sima, ezért rázza szét az embre agyát a rossz út, az ablaktörlő rendesen letörli a szutykot és ki lehet látni, stb..

Komáromi Teréz Atya 2011.08.13. 21:44:26

Itt egy marha sem olvas EuroNcap teszteket???
Öt csillag esetleg?
Járókelő védelme?
Ütközésnél a kinetikus energia elnyelése?
Jávorszarvas teszt?

Biztos a teszteket végző diplomás mérnökök buták és itt mindenki okos. Biztos...

A blogmotor meg bekaphatja!

Untermensch4 2012.03.25. 10:00:52

ostoba ember bármilyen autóval veszélyes (magára és másokra)
"Itt egy marha sem olvas EuroNcap teszteket???
Öt csillag esetleg?
Járókelő védelme?
Ütközésnél a kinetikus energia elnyelése?
Jávorszarvas teszt?"

Jávorszarvas(/őz/vaddisznó/kutya): ha borulékony ám magas felépítményű autóban ülsz ne kerülgesd, menj ÁT rajta
inkább egy állat haljon mint két autónyi ember

Komáromi Teréz Atya 2012.04.24. 09:45:12

Itt egy marha sem olvas EuroNcap teszteket???
Öt csillag esetleg?
Járókelő védelme?
Ütközésnél a kinetikus energia elnyelése?
Jávorszarvas teszt?

Biztos a teszteket végző diplomás mérnökök buták és itt mindenki okos. Biztos...