ápr 22 2015

Napolajjal védekeztek az atomtudósok a próbarobbantáskor?

IGEN. Persze nem csak ezzel, de a napolajjal kenegetés hangsúlyosan megjelenik az 1945-ös, Trinity névre keresztelt atomkísérletben részt vevő kutatók visszaemlékezéseiben.

A robbantás helyétől 35 kilométerre gyülekező tudósok között olyan nagyságok voltak, mint például Hans Bethe, Teller Ede, Edwin McMillan vagy James Chadwick. A kutatóknak azt javasolták, feküdjenek hasra, forduljanak el, és karjaikkal fedjék el fejüket. Ennél azonban ők jóval kíváncsiabbak voltak.

"Nem akartam elfordulni, de a sok-sok elvégzett számítás alapján úgy véltem, a robbanás a vártnál sokkal nagyobb is lehet. Úgyhogy hoztam magammal némi napolajat" - idézi Richard Rhodes Az atombomba története című könyvében Teller Edét.

Egy másik jelenlévő erre így emlékezett vissza: "Kísérteties látvány volt, ahogy legkiemelkedőbb tudósaink komoly képpel kenték a napolajat az arcukra meg a kezükre a fekete éjszakában, a várt felvillanás helyétől úgy harminc kilométernyire".

Közvetlenül a robbantás előtt Teller egy sötét napszemüveget tett fel, és vastag kesztyűt húzott. "A hegesztőmaszk üvegét két kezemmel az arcomra szorítottam úgy, hogy sehol se szökhessen mögé a fény. Aztán egyenesen a célpont felé néztem" - idézi őt Rhodes. Forrás

Kapcsolódó anyagok:

A marslakó magyar tudósok legendája

- Mi folyik Los Alamosban?

1 komment   |   hiszedmi |   Címkék: történelem usa tudomány atombomba világháború tény


A bejegyzés trackback címe:

https://hiszedmi.blog.hu/api/trackback/id/tr857388364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2015.04.23. 16:36:22

Ja. A Feynman meg úgy döntött, hogy neki nem kell napszecsó, jó lesz az is, ha a dzsip szélvédőüvegén keresztül nézi a villanást, mert az UV-t az is szűri.
... aztán amikor jött a villanás, hirtelen meggondolta magát, és lebukott a műszerfal alá.
Ennek ellenére az acél padlólemezen keresztül is látta a fényt...