nov 08 2019

Tényleg Joker-rajongó volt a coloradói mészáros?

joker.jpg

NEM. 2012-ben, a coloradói Aurora egy mozijában, A sötét lovag – Felemelkedés című Batman-film éjszakai vetítésén egy férfi megölt tizenkét embert és hetvenet megsebesített. A támadás utáni napokban elterjedt, hogy a piros hajú gyilkos tettét Joker alakja inspirálta. Az ügyet vizsgáló ügyész szerint ebből semmi nem igaz. Bár egy 2012-es, New York-i sajtótájékoztatón valóban elhangzott ilyesmi egy rendőr szájából, az elkövető ügyén dolgozó coloradói ügyész, George Brauchler szerint az egész nem több kitalációnál. A gyilkos nem rajongásból választotta a Batman-filmet, hanem mert bűncselekményt akart elkövetni, minél több emberen, és azon a héten épp ez volt az aktuális blockbuster. A célja mindössze az volt, hogy a mozi tele legyen. Kirendelt pszichiáterének az elkövető később arról is beszélt, hogy először nem is nagyon értette, rabtársai miért hívják Jokernek. További részletek itt

Szólj hozzá!   |   hiszedmi |   Címkék: usa hollywood moz felejtős


dec 23 2018

A NASA tényleg elismerte, hogy lítiummal mérgezi a Földet?

Ez csak egy abból a 21 kérdésből, amely szerepel az Urbanlegends.hu 2018-as hoaxkvízében.

Teszteld magad, mennyire ismered fel az álhíreket! Donald Trump tényleg gorillás dokumentumfilmeket néz órákon át a Fehér Házban? Tényleg horvát színűre festették az Eiffel-tornyot a vébé után? Valóban tömegesen elterjedt Magyarországon egy Amerikában honos mérges pók? Tényleg belugát láttak a Temzében? 

nike.jpg

Az Urbanlegends.hu kvízében valós hírek keverednek álhírekkel. Tippelhetsz is, de tanulságosabb a teszt akkor, ha válaszadás előtt rákeresel az egyes állításokra.

A kvízt itt találod.

Szólj hozzá!   |   hiszedmi |   Címkék: hoax usa kvíz


ápr 07 2018

Tényleg óvszert szippantanak fel az orrukba fiatalok tömegei?

NEM. Bár a média "új őrületként" jellemzi azokat a videókat, amelyeken tinik óvszert szívnak fel az orrukba, hogy aztán a szájukon át húzzák ki, valójában se őrületről, se új jelenségről nem lehet beszélni. A videók többsége ugyanis több éves, és az egyedüli dolog, ami az óvszerfelszívással kapcsolatban virálissá vált, az az erkölcsi felháborodás azon ötlet felett, hogy a fiatalok óvszert szívnak fel az orrukba. Az persze, hogy trendről szó sincs, még nem jelenti, hogy jó ötlet óvszerszippantással sokkolni környezetünket. Szakértők mindenkit óva intenek a mutatványtól, mert valóban veszélyes lehet. Forrás és további részletek itt. 

ovszer_kihivas.jpg

Szólj hozzá!   |   hiszedmi |  


ápr 06 2018

Tényleg erős nyugtatókat talált egy kisfiú egy csokitojásban?

NEM. A kamuhíres oldalakon olvasható beszámoló szerint egy nyolcéves fiú vényköteles nyugtatókat talált a húsvétra kapott csokitojásban. A cikkben felhasznált fotók azonban egy korábbi esethez kapcsolódnak, ami nem is Magyarországon történt, ráadásul a cikkek alján megadott név is csak az állítólagos esetről beszámoló írásokban jelenik meg. Nagy valószínűség szerint tehát egy magyarszereplősített régi sztoriról van szó, amit egy kamuhírektől vissza nem riadó oldal szerzője lehozott, más hasonló filozófiájú oldalak pedig átvettek. Mindennek a kulcsa pedig a hirdetési bevételre váltható nagy nézettség reménye volt. Nem érdemes tehát terjeszteni. Forrás és további részletek

desktop-1487112722.png

Szólj hozzá!   |   hiszedmi |   Címkék: csokoládé felejtős


sze 14 2016

Minél hosszabb lejárati idejű egy kupon, annál nagyobb eséllyel váltják be?

NEM. Az ugyan igaz, hogy a vásárlók alapvetően többre tartják a hosszabb lejáratú kuponokat és ajándékutalványokat, de amikor ezek beváltására kerül sor, ennek épp az ellenkezője figyelhető meg.

Egy kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy értékeljék egy 6 dollár értékű ajándékutalvány vonzerejét, amelyet egy helyi cukrászdában lehetett beváltani kávéra vagy süteményre. Azt is megkérdezték tőlük, mekkora valószínűséggel használnának fel egy ilyen utalványt, ha hozzájutnának. A kiosztott kuponok érték tekintetében megegyeztek, egyedül a lejárati dátumuk más volt: egy részük csak három hétig volt érvényes, a többi viszont két hónapig.

A megajándékozottaknak egyértelműen jobban tetszett a hosszabb lejárati idő nyújtotta rugalmasság, de amikor később arra kérdeztek rá, ki váltotta be a kuponokat, megdöbbentő felfedezést tettek. Azok közül, akik a rövidebb lejáratú utalványból kaptak, ötször annyian mentek el a cukrászdába a kávéjukért és a süteményükért, mint azok, akiknek a hosszabb érvényességű kupon jutott.

Tehát lehet, hogy jobban tetszett nekik a hosszabb érvényességű ajánlat, mert több idejük maradt volna a beváltására; a valóságban azonban kevesebben éltek azzal a lehetőséggel. (Forrás

Szólj hozzá!   |   hiszedmi |   Címkék: shopping pszichológia felejtős


jún 26 2016

Tényleg be akarták tiltani egy német városban a nudizást a migránsok miatt?

NEM. Tizenegy pontos fürdőzési szabályzatban tiltotta meg állítólag egy német önkormányzat a nudizóknak a meztelenkedést a közeli menekülttábor miatt – ez volt a hét egyik menekültes botrányhíre. A Vice német nyelvű oldala utánajárt az ügynek, és azt találta: valóban lesz ugyan egy menekülttábor a Meissen közeli moritzburgi nudista stranddal szemben, de a meztelenkedést tiltó szabályzat csak egy félreértés. A hírbe hozott felszólítás ugyanis csupán egy menekülteknek szóló, általános fürdőzési útmutató, amely eredetileg még csak nem is a nudistastrandok számára készült. Hírbe hozott 9-es pontja pedig nem azt tartalmazza, hogy tilos lenne a nudizás, hanem hogy a medencéket csak fürdőruhában lehet használni (utcai ruhában nem). További részletek.

Kapcsolódó anyagok:

- Ezért olyan sok a migránsos szóbeszéd

- Térképen a németországi migráns hoaxok

Bevándorlók erőszakoltak meg egy 13 éves berlini lányt?

Szólj hozzá!   |   hiszedmi |   Címkék: németország bevándorlás nudista felejtős migráns


már 26 2016

20 másodperc alatt rakott ki 3 Rubik-kockát zsonglőrködés közben?

NEM. Egy videó szerint kevesebb mint 20 másodperc alatt rakott ki egy férfi három Rubik-kockát, miközben zsonglőrködött velük. Valójában azonban mindvégig alaphelyzetben lévő kockák voltak a kezében, amelyeket - mint ahogy az a lenti videóban is látható - utólag manipuláltak digitálisan. Forrás.

1 komment   |   hiszedmi |   Címkék: bűvész rubik felejtős


nov 17 2015

Egy muszlim őr akadályozta meg a párizsi stadionrobbantást?

NEMA különböző formákban terjedő történet szerint egy Zouheir nevű muszlim biztonsági őr volt az, aki a stadion bejáratánál észrevette az egyik merénylő testére erősített robbanóanyagot, és meghiúsította a stadionba való belépését, megmentve ezzel “több ezer szurkoló, köztük a francia elnök életét”. 

A történetből annyi igaz csupán, hogy a francia-német mérkőzést biztosító személyzetnek valóban volt egy magát Zouheirként bemutató tagja. Hogy ő muszlim-e vagy sem, biztosan nem tudni, legfeljebb a neve alapján gyanítani.

Az azonban a beszámolók szerint egészen biztosnak tűnik, hogy nem ő fedezte fel, vagy tartóztatta fel a merénylőt a kapunál. Zouheir ugyanis az egyik belső alagútban volt szolgálatban, vagyis bent a stadionban, és a merényletről csupán másodkézből, társaitól értesült. Forrás.

További hoaxok és rémhírek a párizsi merénylettel kapcsolatban:

Hogyan lett egy fürdőszobában szelfiző kanadaiból párizsi terrorista?

- Playstationnel kommunikáltak egymással a párizsi terroristák?

Az Uber sofőrjei nyerészkedtek a párizsi terrortámadáson?

2 komment   |   hiszedmi |   Címkék: francia franciaország terror felejtős


ápr 23 2015

Létezett a "Ne verje ki, ne rázza ki" porszívóreklám?

NEM. Bár sokak emlékezetében élénken él, és azt is el tudják mondani, mi volt a szpotban, sőt még egy rajz is kering a neten az esetről, a nyolcvanas évek legnagyobb reklámfilmrendezője szerint csak városi legenda a "Ne verje ki, ne rázza ki, Erikával szívassa ki" szlogenű porszívóhirdetés.

A legenda szerint a reklám kétértelmű üzenete csak néhány vetítés után esett le az elvtársaknak, és csak ezután állították le. Ezzel szemben Sas István szerint elképzelhetetlen, hogy ilyesmit utólag, véletlenül szúrtak volna ki. Főleg nem a hetvenes évek elején, amikor még azt sem engedték meg, hogy egy reklámban messziről egy meztelen kirakati baba látszódjon. Forrás és további részletek.

Hasonló anyagok:

Legendás lottósorsolás: Hatos… faszt, kilences!

Ahoj, poplacsek! – valóban mondta-e a szlovák Terminátor?

- Az erő legyen veled vs. május 4-én találkozunk

3 komment   |   hiszedmi |   Címkék: reklám porszívó felejtős


ápr 22 2015

Napolajjal védekeztek az atomtudósok a próbarobbantáskor?

IGEN. Persze nem csak ezzel, de a napolajjal kenegetés hangsúlyosan megjelenik az 1945-ös, Trinity névre keresztelt atomkísérletben részt vevő kutatók visszaemlékezéseiben.

A robbantás helyétől 35 kilométerre gyülekező tudósok között olyan nagyságok voltak, mint például Hans Bethe, Teller Ede, Edwin McMillan vagy James Chadwick. A kutatóknak azt javasolták, feküdjenek hasra, forduljanak el, és karjaikkal fedjék el fejüket. Ennél azonban ők jóval kíváncsiabbak voltak.

"Nem akartam elfordulni, de a sok-sok elvégzett számítás alapján úgy véltem, a robbanás a vártnál sokkal nagyobb is lehet. Úgyhogy hoztam magammal némi napolajat" - idézi Richard Rhodes Az atombomba története című könyvében Teller Edét.

Egy másik jelenlévő erre így emlékezett vissza: "Kísérteties látvány volt, ahogy legkiemelkedőbb tudósaink komoly képpel kenték a napolajat az arcukra meg a kezükre a fekete éjszakában, a várt felvillanás helyétől úgy harminc kilométernyire".

Közvetlenül a robbantás előtt Teller egy sötét napszemüveget tett fel, és vastag kesztyűt húzott. "A hegesztőmaszk üvegét két kezemmel az arcomra szorítottam úgy, hogy sehol se szökhessen mögé a fény. Aztán egyenesen a célpont felé néztem" - idézi őt Rhodes. Forrás

Kapcsolódó anyagok:

A marslakó magyar tudósok legendája

- Mi folyik Los Alamosban?

1 komment   |   hiszedmi |   Címkék: történelem usa tudomány atombomba világháború tény


ápr 20 2015

A Ponyvaregényben minden óra 4:20-at mutat?

NEM. Április 20-a, a nemzetközi marihuána nap alkalmából íme egy közismert filmes trivia, amely nem igaz. Bár a Ponyvaregény készítői a film során több, a háttérben megjelenő órán keresztül is üzennek a rajongóknak (hogy ideje szippantgatni egyet), nem minden óra mutat 4:20-at. Van több olyan jelenet is, amelyben hangsúlyosan más időpontot látunk – ebből ráadásul az egyik az egész film legdirektebb órajelenete. Forrás

Kapcsolódó anyagok:

Az Alien szereplői nem tudtak a mellkasból előugró szörnyről?

Tényleg igaz történeten alapul a Fargo?

Az erő legyen veled vs. május 4-én találkozunk

Visszatérek! Hogyan született a Terminátor legendás mondata

Szólj hozzá!   |   hiszedmi |   Címkék: mozi marihuána felejtős


ápr 16 2015

Kiakadt a színész forgatás közben?

NEM. A napokban végigment a hír a neten, miszerint a 61 éves Dennis Quaid elvesztette a fejét egy forgatáson, és tombolni kezdett kollégáival.

A jelenetről videó is volt, amelyben repkedtek a faszfej, lószar és zombi megszólítások. Páran voltak csak, akiknek eszükbe jutott, talán megrendezett jelenetről van szó, de végül nekik lett igazuk. 

Tegnapra ugyanis kiderült: a vírusszerűen terjedő videó mögött a Funny or Die nevű humorszájt áll. Azóta ki is került a mű az oldalra. Nagyon vicces, főleg ha előtte megnézitek a fenti videót is. Forrás.

Szólj hozzá!   |   hiszedmi |   Címkék: hoax mozi felejtős


ápr 11 2015

Az űrhajósok küldetésük alatt utaznak az időben?

IGEN. Egy nagyon kicsit: az idődilatációnak köszönhetően ugyanis az asztronauták számára lassabban halad az idő, mintha a Földön maradtak volna.

A különbség persze nagyon-nagyon kicsi: a Nemzetközi Űrállomáson például 100 évnél is több időre lenne szükség 1 másodperc spóroláshoz. Az űrben 803 napot eltöltő rekorder, az orosz Szergej Konsztantyinovics Krikaljov küldetése alatt 0,020 másodperccel “fiatalabban” tért haza.

A jelenség a jelenlegi technikai fejlettség szintjén csak egy bizonyos határig érvényesül; az űrhajós mozgásának sebességén túl ugyanis a gravitáció is hatással van az időre, és egy adott magasságon túl a két hatás kioltja egymást. Az első, sikeresen geostacionárius pályára állított műhold, a Syncom 3 például 18315 nap alatt 0,8532 másodpercet “öregedett” azon túl, mintha itt maradt volna a Földön. Forrás

További időutazással kapcsolatos írások.

3 komment   |   hiszedmi |   Címkék: űrkutatás időutazás tény


dec 19 2014

350 millió dollárt kaszált a tőzsdén az időutazó?

NEM. Ugyanúgy, ahogy ezen a héten egy 17 éves tini hitette el a fél világsajtóval, hogy 72 millió dollárt tőzsdézett össze ebédidőben, 2003-ban is bedőltek a lapok egy hasonló átverésnek. Akkor egy Andrew Carlssin nevű 22 éves férfi kötött állítólag 126 magas kockázatú üzletet a tőzsdén, és ezek mindegyikében bejött a számítása – 800 dolláros kezdőtőkéjét 350 millió dollárra hizlalva. Nem csoda, hogy ez a hatóságok figyelmét is felkeltette. Miután előállították, négyórás vallomásban elmesélte: a jövőből érkezett, méghozzá 2200-ból – innen a tuti tippjei. Ezekből a hatóságoknak is juttatott párat: elárulta például az akkoriban égre földre keresett Oszama bin Laden tartózkodási helyét és az AIDS gyógyításának titkát. Ennyi a sztori, amit több lap is átvett, pedig az csak az übergagyi Weekly World News kamulap egyik cikke volt – tehát színtiszta kitaláció. Forrás és további időutazós történetek itt.

Szólj hozzá!   |   hiszedmi |   Címkék: tőzsde felejtős


aug 31 2014

Lenyúlja-e az adományokat az ALS kampányt elindító szervezet?

NEM. Sokan aggodalmaskodtak a közelmúltban azon, hogy a jeges vizes adakozást elindító szervezet csupán az adományok kis részét fordítja kutatásra. A jótékonysági alapítványokat ellenőrző Charity Navigator szerint azonban nincs miért aggódniuk az ALS Association adakozóinak, a szervezetet átláthatónak tartják. A híresztelés, miszerint az ALSA bevételei 72 százalékát vezetői fizetésekre fordítja, nonszensz: a szervezet 2014-es, részletes kimutatása szerint a költségeknek csupán 7 százaléka ment adminisztrációra és fizetésekre. Bevételeik 32 százalékát oktatásra, 28 százalékát kutatásra, 19 százalékát betegekre és közösségi szolgáltatásokra, 14 százalékát pedig adománygyűjtésre fordították. Ami meg is felel a szervezet missziójának, amely a kutatáson kívül az ALS-ben szenvedő betegek és családtagjaik segítését is tartalmazza egy teljesebb élet megélésében. Forrás és további részletek

Szólj hozzá!   |   hiszedmi |   Címkék: tudomány betegség biológia egészség test ember felejtős


aug 10 2014

Steve Jobs-ot fotózták le Rióban?

NEM. A héten felbukkant a Redditen egy Brazíliában készített szelfi, amelyen készítője szerint a 2011-ben elhunyt Steve Jobs látható.

jobs.jpg

Voltak, akik gyenge photoshop-munkára gyanakodtak, mások szerint csupán véletlen hasonlóságról volt szó. A hét végére kiderült: utóbbiaknak volt igazuk: a képen ugyanis a pittsburgi születésű Andy Hahn, a Sport Fishing magazin egykori munkatársa látható. Hahn súlyos betegsége ellenére annak szószólója, hogy a betegek ne a szobában üljenek, hanem amikor csak tehetik, mozduljanak ki a természetbe. Forrás és további részletek

hahn.jpg

További emlékezetes hasonlóságok:

- Marilyn Monroe és John F. Kennedy titkos fotója

Chaplin egyszer elveszített egy Chaplin-hasonmás versenyt?

Bruce Lee nundzsakuval pingpongozott?

A fiatal Putyin Reagant leste?

Szólj hozzá!   |   hiszedmi |   Címkék: apple fotó felejtős